Biennale smaku w Lyonie

Plac Bellecour Lyon

Bankiet w tunelu, tacka z 800 serami i rekord świata do pobicia w robieniu sałatki owocowej: w dniach 24-28 stycznia w Lyonie odbędzie się pierwsze międzynarodowe Biennale smaku wraz z serią animacji wokół kuchni.

Podczas 5 dni, będzie można skorzystać z warsztatów kulinarnych, pokazów, degustacji czy odbyć wycieczkę dla smakoszy. Wydarzenie zostało nazwane „Big” i jest organizowane równocześnie z międzynarodowym szczytem restauracji, hotelarstwa i jedzenia (Sirha) w Chassieu (Rhône). Aby zaznaczyć wyjątkowość wydarzenia, biennale zostanie zainaugurowane przez ogromny bankiet odbywający się między18.00 a 23.00 na zewnątrz tunelu o długości 1,7 km przeznaczonym do transportu (piesi, autobus i rowery) na wzgórzu Croix-Rousse. Spośród 40 spotkań zamieszczonych w programie, domowa zupa za darmo autorstwa uczniów Instytutu Paula Bocusa, największa na świecie tacka serów z 800 różnymi produktami, restauracje z menu przygotowanym przez młode talenty z programów „Top Chef” i „Masterchef” jak również stragan z rybami o długości 100 metrów. Około 10 000 osób czeka na tę gastronomiczną przechadzkę.

Wycieczka dla smakoszy w Halles de Lyon będzie gromadziła między innymi najlepszych rzemieślników Francji, z możliwością degustacji ostryg, wędlin i serów. Siedem „food trucks, serwujących przede wszystkim hamburgery, będzie obecnych na Targach Puces du Canal w Villeurbanne. Podczas biennale, rekord w zrobieniu największej sałatki owocowej z 5 500 kilogramów produktów ( rekord z zeszłego roku – 5 079 kilo). Podobnie, rekord w zrobieniu największego mojito na świecie (rekord do pobicia 2 100 litrów) lub największa degustacja szampana na 600 osób. Ta ostatnia zostanie potwierdzona przez Księgę Rekordów Guinnessa.

Dla najmłodszych, miasteczko smaku zostanie umieszczone na placu Bellecour, wraz z warsztatami nauki gotowania w formie zabawy. Jak również „spotkania odkrywcze” wokół chleba, czekolady, owoców i warzyw.

foto: Stefan Schäfer/Wikimedia