Boże Narodzenie – najbardziej magiczna pora roku na Malcie

Malta

Im bliżej Bożego Narodzenia, tym bardziej w powietrzu czuć świąteczną atmosferę. Na Malcie i na Gozo na każdym kroku można podziwiać przepiękne świąteczne dekoracje, uczestniczyć w świątecznych wydarzeniach oraz próbować pysznych tradycyjnych smakołyków lokalnej kuchni.

Wyspy Maltańskie, ze względu na przyjazny klimat, bogatą historię i tradycje są również idealnym miejscem na pożegnanie starego roku i przywitanie nowego.

Bożonarodzeniowe szopki

Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów świątecznego krajobrazu Malty są szopki bożonarodzeniowe. Poza tradycyjnymi figurami Świętej Rodziny, w szopkach maltańskich pojawiają się również postaci kobiety niosącej worek mąki oraz uliczni grajkowie. Często w tle widać skalisty krajobraz, wiatraki i starożytne ruiny.

Wioska betlejemska Bethlehem Ghajnsielem

Co roku na Gozo powstaje wioska, w której życie toczy się tak jak za czasów Chrystusa. W miejscowości Ghajnsielem odtworzono Betlejem, w którym pasterze pasą owce, piekarz piecze chleb, rzemieślnicy pracują w warsztatach, Matka Boska opiekuje się Dzieciątkiem. Wszystko zostało odtworzone z dbałością o każdy najmniejszy szczegół. Na terenie Betlejem znajdują się domy, w których mieszkają i pracują „prawdziwe” rodziny (150 wolontariuszy). Stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców, a w tawernie goście spożywają ciepły posiłek. Turyści nawet mogą spędzić noc w hotelu „Bethlehem Inn”. W hotelu są trzy pokoje stylizowane na czasy Chrystusowe, a więc jest: dzbanek z wodą, prowizoryczna kuchenka do gotowania, skromne łózka, miejsce do rozpalenia ogniska i lampy naftowe. Na parterze jest kafejka, w której goście mogą jeść śniadanie. Wiosna jest czynna do 5 stycznia 2020 r.

Pantomima w Teatrze Manoel

Coroczną bożonarodzeniową tradycją jest także pantomima grana w Teatrze Manoel w Valletcie. W tym roku, od 22 grudnia do 5 stycznia, wystawiana jest „Mała Syrenka”. Zabawa dla dzieci i dorosłych – gwarantowana!

Tradycyjne świąteczne jedzenie

Tradycyjne świąteczne potrawy są nieodłącznym elementem maltańskiego Bożego Narodzenia. Współcześnie na stołach królują takie potrawy jak pieczony indyk, wieprzowina lub kurczak z ziemniakami i warzywami, budynie oraz angielskie ciasteczka mince pies. Prawdziwą specjalnością jest maltański Christmas Log czyli ciasto powstające z pokruszonych herbatników, skondensowanego mleka i bakali.

Wieczór Sylwestrowy

Co roku na ulicach głównych miast na Malcie i na Gozo organizowane są plenerowe imprezy sylwestrowe z koncertami na żywo, występami chórów oraz pokazami fajerwerków. Najbardziej znany Sylwester jest na ulicach Valletty i Floriany. O północy, w stolicy przy Placu św. Jerzego, tuż obok Pałacu Wielkiego Mistrza, a we Florianie przy ulicy Świętej Anny, odbywają się efektowne pokazy sztucznych ogni i konfetti. Młodzi najczęściej witają Nowy Rok w klubowej stolicy Malty – w St. Julian’s i Paceville. Imprezy klubowe najczęściej są biletowane i trzeba rezerwować je z wyprzedzeniem.