Goût de France 2017

Goût de France/Good FranceJuż po raz trzeci w pierwszy dzień wiosny odbędzie się Święto Francuskiej Kuchni – Goût de France 2017. Już 21 marca ponad 2000 szefów kuchni na 5 kontynentach zaserwuje kolację, która będzie hołdem złożonym francuskiej kuchni.

Francuska kuchnia wszystkim kojarzy się z wyrafinowaniem, wyjątkowymi produktami i najwyższą jakością, ale również tradycją. Współcześni kucharze łączą kulinarne zasady z innowacjami.

Nie bez powodu francuska kuchnia została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO w 2010 roku. Elementami posiłku, które sprawiły, że jest tak wyjątkowy, są lokalne produkty dobrej jakości, dokładne wybieranie dań i parowanie ich z winem, estetyka stołu oraz rozmowy, bez których nie ma prawdziwej kolacji.

Na początku marca na stronie Goût de France ukaże się lista polskich restauracji, które wezmą udział w tym wydarzeniu.

oprac. KK

Udostępnij