Jesień na talerzu 5 regionów

Ser Munster

W październiku piękne kolory jesieni znajdą się również na Waszych talerzach. Normandia, Alzacja, Burgundia-Franche-Comté, Oksytania czy Owernia-Rodan-Alpy obfitują w różnorodne dania, które z pewnością staną się dla Was kolejną kulinarną inspiracją.

1. Alzacja – ziemniaki zapiekane w serze Munster
Miasto Munster usytuowane w Haut-Rhin znane jest z produkcji sera pod tą samą nazwą. Miękkie wnętrze, pomarańczowa skórka i wyjątkowy zapach – Munster idealnie charakteryzuje Alzację. Świetnie łączy się z ziemniakami, co stanowi gratkę dla łasuchów. Przepis jest dzieciennie prosty: ziemniaki, masło, główka czosnku, ser Munster, szczypta pieprzu – całość należy podawać z lekkim czerwonym winem Pinot Noir. Danie to jest serwowane, razem z innymi alzackimi specjalnościami, w restauracji „Au P’tit Munster”.

Miejsca nie do przegapienia w regionie Munster: Le HohneckLes, Trzy Zamki d’Eguisheim, Regionalny Park des Ballons des Vosges

2. Owernia-Rodan-Alpy – Petit salé w zielonej soczewicy z Puy
Duma rolników z Haute-Loire, zielona soczewica z Puy jest nazywana „kawiorem biednych”. Spośród innych rodzajów soczewicy wyróżnia ją delikatny, słodkawy smak, piękny zielony kolor, miękka skórka i szybkość w przygotowaniu. Przykład? Petit salé w zielonej soczewicy z Puy. Na przepis składa się: zielona soczewica z Puy, posolona uprzednio golonka, kiełbasa Morteau, boczek, marchewka, cebula, bouquet garni (bukiet przypraw: pietruszka, liść laurowy i tymianek), czosnek, oliwa i masło. By spróbować tego dania zatrzymajcie się w „Taverne du Bon Accueil” (50, Boulevard Carnot).

Miejsca nie do przegapienia w Puy-en-Velay: L’Hôtel Dieu w Puy-en-Velay, Klasztor katedy w Puy-en-Velay, Pomnik Notre-Dame de France

3. Burgundia-Franche-Comté – wołowina burgundzka (le bœuf bourguignon)
Jeśli Burgundia-Franche-Comté jest znana ze swojego wina grand cru, to jej mięso i sery również przyczyniają się do tej popularności. Legendrany już przepis na wołowinę burgundzką ucieleśnia tradycyjną kuchnię regionu. Proste w przygotowaniu danie składa się z wołowiny pokrojonej na kawałki, boczku, marchewek, pieczarek, czosnku i bouquet garni (patrz powyżej). Nie można zapomnieć o dobrym burgundzkim winie (Côte de Beaune, Côte de Nuits…) jako akompaniamencie do dania. By spróbować wołowinę burgundzką i inne lokalne specjalności wejdźcie do restauracji „Chez Copains” (10, rue Quentin) w Dijon.

Miejsca nie do przegapienia w Dijon: Pałac książąt burgundzkich w Dijon, Katedra St-Bénigne, Winnice Burgundii

4. Normandia – małże św. Jakuba à la dieppoise
Owoce morza zajmują szczególne miejsce w kulturze kulinarnej Normandii. Dlatego też każdej jesieni obchodzone jest tutaj święto małży św. Jakuba i śledzia – od Dieppe do Trouville-sur Mer przez Port-en-Bessin. Dla małży św. Jakuba à la dieppoise warto zboczyć z trasy: ich rozpływające się w ustach mięso jest podawane w rybnym sosie wzbogaconym dodatkowo o sos grzybowy. Zapraszamy do degustacji w restauracji „Le Turbot” usytuowanej na wybrzeżu de la Cale w Dieppe i uważanej za jedną z najlepszych jeśli chodzi o dania z ryb.

Miejsca nie do przegapienia w regionie: Katedra w Rouen, Klify d’Etretat, Hawr.

5. Oksytania (region Langwedocja): Les Boles de Picolat (kulki z mięsa mielonego w sosie)
Słońce na Waszych talerzach w postaci katalońskiej specjalności! Les Boles de Picolat to kuleczki z mielonego mięsa wieprzowego podawane z żółtą fasolką w dobrze przyprawionym pomidorowym sosie na bazie boczku, zielonych oliwek, borowików i cebuli. To tradycyjne katalońskie danie można spróbować w restauracji „Casa Sansa” w Perpignan (2, rue Fabrique d’en Nadal), która słynie z domowej atmosfery.

Miejsca nie do przegapienia w Perpignan: Pałac królów Majorki, Piwnice Byrrh (odmiana wermutu), Wypić kawę na Loge de Mer.

Udostępnij