Powolnymi krokami zbliża się ślimaczy weekend. Organizatorzy wydarzenia zapraszają 28.02 i 1.03(sobota, niedziela) do wybranych łódzkich restauracji na przystawki i dania główne ze ślimaków.
Ślimak powoli wraca, po długiej nieobecności, na polskie stoły. Przez parę wieków uchodziły za rarytas, na których kupno stać było tylko ludzi zamożnych. Kilka przepisów znajdziemy w pierwszej książce kulinarnej z XVII wieku. Nadszedł jednak czas komunizmu i ślimaki zniknęły z polskich stołów, bo nowej władzy kojarzyły się z luksusem.
Potrawy ze ślimaków obecne są w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej, co nie znaczy, że stronią od nich inne kraje, np. Japonia.
Łódzcy restauratorzy przygotowali na tę okazję wiele oryginalnych potraw, jak ślimaki z owsianką ziołową, rillettes z duszonych ślimaków czy ślimaki w stylu meksykańskim.
Restauracje, biorące udział w wydarzeniu:
1. French Potato, Manufaktura
2. Restauracja Polska, Piotrkowska 12
3. La Strada, Piotrkowska 25
4. Senoritas, Moniuszki 1A
5. Bawaria czy Tyrol, Piotrkowska 64
6. Drukarnia Off Piotrkowska 138/140
7. MITMI restobar Off Piotrkowska 138/140
8. Spółdzielnia, Off Piotrkowska 138/140
9. Restauracja u Kretschmera (Tobaco Hotel) Kopernika 64
10. Restauracja Four Colors (DoubelTree by Hilton), Łąkowa 29
11. Szwalnia Smaków, Piotrkowska 217
12. Czeski Film, Tymienieckiego 25a
Organizatorami wydarzenia są Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi oraz Snails Garden, hodowla i przetwórstwo ślimaków.
Czy ślimaki zagoszczą znów na polskich stołach? Najbliższy ślimakowy festiwal to pokaże.
Więcej bieżących informacji na fan page facebook.com/fesiwal dobregosmakuwlodzi, www.festiwaldobregosmaku.eu
foto: Anna Nelita