Lokalny przysmak podbija świat

Każde danie chińskie to różnorodność smaków i aromatów. Orientalna kuchnia kusi wyjątkowymi przyprawami zestawianymi głównie z mięsem, zazwyczaj w towarzystwie dużej ilości chrupiących warzyw.

Charakterystyczną cechą chińskiej kuchni jest stosowanie w potrawach produktów, które mieszkańcom innych części świata nie przeszłyby przez gardło. Sami Chińczycy mają w zwyczaju powtarzać, że „wszystko, co się porusza, nadaje się do jedzenia” i „nie ma nic niejadalnego, są tylko źli kucharze”. To pokazuje, że kuchnia chińska jest w stanie wykorzystać dosłownie każdy produkt i uczynić z niego danie, które zachwyci podniebienie.

Chińscy kucharze potrafią stworzyć niesamowite dania z produktów z pozoru niejadalnych, jak choćby słynne „stuletnie jaja”, czyli fermentowane jaja kacze albo zupa z jaskółczych gniazd. Podstawą kuchni chińskiej jednak pozostają mięsa wieprzowe, wołowe, ryby i owoce morza oraz drób, natomiast brakuje w niej produktów mlecznych i masła. Mleko krowie zastępuje się sojowym.

Lokalne przysmaki

Wiele jest dań, które kojarzą się nam z typową kuchnią chińską, takie jak kaczka po pekińsku, pierożki wonton, dim sum, kurczak gongbao, bułeczki bao i oczywiście sajgonki. Są jednak pewne specjały, które znane są tylko lokalnie i nierzadko potrafią zaskoczyć nawet tych, którzy na tradycyjnej chińskiej kuchni „zjedli zęby”

Do takich dań do niedawna należał Luosifen.

Czytaj więcej na Silk Road Poland


ASEAN Tourism Forum