TTG Polska Dziennik Turystyczny

Międzynarodowa kuchnia popularna w całych Niemczech

Culinary Germany

Różnorodność kulinarna i międzynarodowa gastronomia kształtują codzienne życie i oblicze niemieckich miast: szczególnie w metropoliach oferta kulinarna odzwierciedla wielokulturową mieszankę ich mieszkańców.

Aspekt ten zostanie zaprezentowany przez Niemiecką Centralę Turystyki w ramach organizowanej w 2018 roku światowej kampanii tematycznej „Culinary Germany”.

Specjały ze wszystkich kontynentów

Podczas gdy we Francji czy we Włoszech koncentrowano się na własnej kuchni narodowej, Niemcy wcześnie wkroczyli na nowe terytoria kulinarne: wraz z migracją zarobkową pod koniec lat sześćdziesiątych XX wieku w niemieckich miastach zaczęły pojawiać się najpierw włoskie restauracje i bałkańskie bary grillowe, a później tureckie bistra, greckie tawerny i hiszpańskie bary tapas. Dziś tak egzotycznych miejsc jak Seszele, Hawaje, Peru czy Malezja, można doświadczyć kulinarnie w Hamburgu, Berlinie, Monachium czy Frankfurcie. Restauracje w Niemczech oferują najróżniejsze włoskie pizze, sery z Francji, aromatyczne potrawy z Afryki i Wschodu, japońskie sushi, kaczkę po pekińsku czy kuchnię teksańską z USA.

Ochota Niemców na egzotyczne jedzenie w restauracjach jest ściśle powiązana z ich pasją podróżniczą oraz ciekawością innych krajów i kultur. Również w domowym zaciszu zapaleni amatorscy kucharze łączą tradycyjne dania kuchni niemieckiej z przepisami z całego świata. Dobrze zaopatrzone supermarkety i delikatesy oferują szeroki wybór składników do kuchni międzynarodowej. Natomiast turyści z całego świata znajdą w Niemczech kulinarny kawałek swojej ojczyzny.

Egzotyczna uczta podczas zabawy na ulicy

Niektóre z coraz bardziej popularnych festiwali typu street food w Niemczech koncentrują się na kuchni określonych regionów świata: odbywający się kilka razy w roku African Food Festival w Berlinie oferuje barwną mieszankę afrykańskiej kuchni, muzyki i sztuki. W wielu niemieckich miastach odbywają się również azjatyckie festiwale Street Food: tak jak w ojczyźnie mobilnych kuchni, kucharze-amatorzy i właściciele restauracji, mamy, babcie i całe rodziny przygotowują tu autentyczne przysmaki z krajów Dalekiego Wschodu.

Podziel się tą wiadomością ze znajomymi:

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *