TTG Polska Dziennik Turystyczny

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Capricciosa po polsku

Pizza

9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji serwis PizzaPortal.pl zebrał najważniejsze statystyki dotyczące tego włoskiego przysmaku. Zamawiający najchętniej wybierają Capricciosę z sosem czosnkowym.

Najpopularniejszym rodzajem tego włoskiego przysmaku od lat jest Capricciosa, której smak jest niezmiennie doceniany przez Polaków od wielu lat. Na podium znalazły się również Margherita oraz Pepperoni. Dużą popularnością cieszy się też Hawajska, wokół której nie brakuje kontrowersji.

– Do ulubionych dodatków wybieranych przez zamawiających na PizzaPortal.pl należą szynka, pieczarki, cebula, salami i papryka. Ulubionym sosem jest niezmiennie czosnkowy – wybiera go aż 58 proc. zamawiających. Na drugim miejscu znalazł się pomidorowy, na który decyduje się 8 proc. osób, a podium zamyka BBQ, z popularnością na poziomie 5 proc. – mówi Tomasz Lipiński, dyrektor marketingu PizzaPortal.pl.

Zamawiający najchętniej wybierają pizzę o średnicy 30-34 centymetry. Na taką opcję decyduje się 36 proc. zamawiających. 11 proc. osób kupuje pizzę o średnicy powyżej 50 centymetrów, a zaledwie 2 proc. decyduje się na mniejszą niż 25 cm.

Capricciosa Index przygotowany przez PizzaPortal.pl wykazał, że w 2019 za ulubioną pizzę zamawiający musieli zapłacić o 8 procent więcej niż w roku 2018. Ceny najbardziej wzrosły w Lublinie, bo aż o 23 proc.

– Największy wzrost cen w ciągu tego roku – poza Lublinem – odnotowaliśmy w Toruniu, Poznaniu, Bydgoszczy czy Wrocławiu. W Lublinie za pizzę zamawiający zapłacą 34,19 zł, a rok wcześniej było to średnio 27,72 zł. Sprawdziliśmy również kiedy Polacy najchętniej zamawiają pizzę. Zdecydowanie jest to niedziela w godzinach między 18 a 19 – dodaje Piotr Kruszyński, CEO PizzaPortal.pl.

źródło: PizzaPortal.pl
foto: Pixabay

Podziel się tą wiadomością ze znajomymi:

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *