Muzeum wina i wino w muzeum

Muzeum wina

W krajach, gdzie uprawa winorośli jest powszechna, można je równie często znaleźć tak łatwo, jak u nas skanseny, czy muzea regionalne. Mowa o muzeach wina. W Polsce jest jedno – w Zielonej Górze i jest to wojewódzka samorządowa instytucja kultury. Drugim jest Muzeum Tanich Win w Szklarskiej Porębie (prywatna inicjatywa).

Do wina przyciąga jednak bardziej jego smak, nie sposób produkcji. Jednym z najlepszych przykładów jest cieszący się uznaniem w środowisku winiarskim region Chianti w Toskanii. Dlatego degustacja wina towarzysząca eskpozycji muzealnej (która jest zresztą często tylko pretekstem do odwiedzenia) przyciąga tłumy z różnych stron świata. Czasem jednak wino jest magnesem samym w sobie. Kameralny festiwal wina toskańskiego organizowany rokrocznie pod koniec września w Panzano di Chianti wabi wielu, którzy chcą rozkoszować się Chianti. Tym bardziej, że przez trzy dni można degustować wina na kilkunastu stoiskach (pod warunkiem, że nie rozbijemy zakupionego kieliszka). Można także sprawdzić się jako kiper przed wycieczką do sklepu. Po degustacji można zakupić preferowane trunki, ponieważ w pakiecie z kieliszkiem i kartą degustatora otrzymuje się również cennik prezentowanych win. Do wyboru są wina tańsze w cenie ok. 10 euro za butelkę, lub te, których cena przewyższa 80 euro. Najbardziej cenione są wina Chianti Classico Riserva z zastrzeżonym znakiem czarnego koguta (Gallo nero).

Muzeum wina

Z kulturą produkcji i picia wina można również zapoznać się odwiedzając spółdzielnie winiarskie przerabiające winorośl na wino lokalne (cantina sociale), gdzie obok tradycyjnego zakupu wina w butelkach można kupić wino „na litry”, które jest nalewane z dystrybutora do własnego kanistra, jak paliwo na stacjach benzynowych. Nie trzeba zatem koniecznie wybierać się do muzeum wina, kiedy można zapoznać się „na żywo” w procesem produkcji podczas zwiedzania przetwórni. Dla chcących zgłębiać tajniki sztuki winiarskiej można polecić muzea wina w Greve di Chianti oraz Rada in Chianti.

Muzeum wina

Również w tych obiektach zwiedzaniu towarzyszy degustacja. Inną formą poznawania i degustowania win toskańskich jest bardzo przyjemne podróżowanie sławnym szlakiem winiarskim Chiantigiana. Jeżdżąc od jednej winiarni do drugiej można nie tylko zwiedzać winnice, ale również degustować wina i inne lokalne toskańskie specjały. Tym, którzy mają szczęście, może uda się uczęszczać w zbiorach winogron w rodzinnych winnicach. Jest to rytuał daleki od zbiorów w dużych winnicach, które produkują wino w sposób przemysłowy. Często właściciele winnic oferują na ich terenie noclegi i częstują swoich gości własnymi wyrobami. Z okna można mieć widok na wzgórza Toskanii, winnice, gaje oliwne i aleje cyprysowe. Następne winobranie w Toskanii już w połowie września 2018 r.

tekst i foto: Agnieszka i Leszek Nowak, www.2ba.pl

Udostępnij