TTG Polska Dziennik Turystyczny

Śląskie Smaki się rozwijają

Śląskie Smaki

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” bogaci się o nowe restauracje i potrawy. Do tej pory na Szlaku można było skosztować dań kuchni śląskiej, beskidzkiej i jurajskiej. W tym roku po raz pierwszy pojawią się także tradycyjne potrawy kuchni zagłębiowskiej.

Na Szlak weszły cztery nowe restauracje: Restauracja Kameralna w Pszczynie, Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle, Restauracja Zagłębie Smaku w Dąbrowie Górniczej i Restauracja Zielony Ogród w Zabrzu poszerzają ofertę Szlaku, gwarantując, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Restauracja Kameralna z Pszczyny czerpiąc z inspirowanej tradycją myśliwską kuchni myśliwskiej podaje jelenia z grilowaną sałatą, purre ziemniaczanym i podgrzybkami polanymi palonym masłem, a w Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły można zjeść tradycyjnych placków szkubanych, a na deser – puszysty wiślański sernik. Miłośnikom ekologicznej żywności polecamy Zielony Ogród z Zabrza. Najbardziej rozpoznawalne dania kuchni śląskiej jak wodzionka z bratkartoflami czy rolada z kluskami śląskimi i mordą kapustą przyrządzane są ze składników z ekologicznych upraw lokalnych producentów. Jest to także jedyna restauracja „Śląskich Smaków”, która serwuje śląskie niebo, czyli schab wędzony osobiście przez właścicieli restauracji, który podawany jest z sosem z suszonych owoców i knedlami.

Na uwagę zasługuje z pewnością Restauracja Zagłębie Smaku (Restauracja Hotelu Holiday Inn z Dąbrowy Górniczej) – jest to pierwsza restauracja Szlaku, w której można spróbować tradycyjnych potraw z Zagłębia. Zjemy tam więc zagłębiowską zalewajkę, pieczonki z kiełbasą, boczkiem, ziemniakami i warzywami, a także przepyszne racuchy drożdżowe.

„Śląskie Smaki” to obecnie 29 lokali, w których podawane są dania przyrządzane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, ale niejednokrotnie podane w nowoczesnej formie. Ci, którzy chcą poznać regionalne smaki, mogą mieć pewność, że dania są w tradycyjne, nie tylko w swoich składnikach, lecz także – sposobie przyrządzania.

Oficjalne wręczenie certyfikatów Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” odbędzie się 31. marca w Katowicach podczas rozpoczęcia Targów GLOB 2017 (Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, plac Sławika i Antalla 1. Uroczystość wręczenia bezpośrednio po otwarciu targów Globalnie na głównej scenie o godz. 11.20).

oprac. KK

Podziel się tą wiadomością ze znajomymi:

Zobacz także:

Jedna odpowiedź

  1. Śląskie Smaki są nie tylko kulinarną atrakcją samą w sobie, ale mogą świetnie uzupełniać wycieczkę… rowerową :). Układając moje zeszłoroczne wycieczki po Śląsku brałem pod uwagę lokalizację właśnie miejsc z listy szlaku.

    I tak „Śląskie Smaki” towarzyszyły nam i w Beskidzie Śląskim, i w Subregionie Zachodnim, a nawet w Częstochowie – choć już nie jako dosłowie „śląskie” :). Choćby wyjątkowa Rogata w Bielsku-Białej – świetne zakończenie rowerowej pętli po Beskidzie Śląskim:

    http://www.znajkraj.pl/dookola-beskidu-slaskiego-slaskie-na-rowerze

    Z pozdrowerem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *