TTG Polska Dziennik Turystyczny

Smaczne festiwale w Czechach

Smaczne festiwale w Czechach

Miłośników dobrego jedzenia zapraszamy do kraju naszych południowych sąsiadów na atrakcyjne festiwale gastronomiczne.

Miłośników piwa zapraszamy do Pragi na szóstą edycję Czeskiego Festiwalu Piwnego, największego wydarzenia gastronomicznego w Czechach. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach od 7 do 23  maja  2015.

Na gości czeka bogata oferta czeskich browarów (70 gatunków piwa), najlepszych restauracji i  firm cateringowych, rzeźników i piekarzy.  Do dyspozycji będzie 10 tysięcy miejsc siedzących w wielkim namiocie i 200 osób z obsługi, ubranych w czeskie stroje ludowe.  Program urozmaicą wystąpienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana. Festiwal odbędzie się w na terenie praskiego centrum wystawowego Výstaviště. Wstęp jest bezpłatny, za piwo i przysmaki kulinarne zapłacimy specjalnymi monetami Talarami, które będzie można nabyć na miejscu.

W ostatni majowy weekend (od 29-31 maja 2015) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna – Prague Food Festival. Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi  przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami.  Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.

Litomyšl, miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedřicha Smetany,  zaprasza na imprezę kulinarną Festiwal Gastronomiczny Magdaleny Dobromily Rettigovej od 22 do 24 maja 2015.  Nawiązuje ona do postaci legendarnej kucharki, Magdaleny Dobromily Rettigovej. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej. Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne.

Osiemset kilogramów mięsa, cztery i pół metra cebuli i 75 kilogramów przypraw. Tylu składników zużyją kucharze do przygotowania wspaniałych gulaszy na kolejną edycję festiwalu muzyki i dobrego jedzenia Gulaszfest 2015.  Impreza odbędzie się od 16 do 18 lipca 2015 na terenie stadionu letniego w mieście Valašské Meziříčí (ok. 60 km od Ostrawy). Na gości czeka ponad 30 rodzajów gulaszu.  Oprócz klasycznego gulaszu wołowego i wieprzowego, do spróbowania będzie gulasz z jelenia, dzika, kangura czy strusia, a także husarski, ranczerski i gulasz z kociołka przygotowany w wojskowej kuchni polowej. Nie zapomniano także o wegetarianach, którzy będą mogli spróbować gulaszu ziemniaczanego, grzybowego, fasolowego czy sojowego. W piwnicy będzie chłodzić się 125 hektolitrów piwa, aby goście mieli czym popić wspaniałe dania. Wśród siedmiu rodzajów piwa z morawskich browarów znajdzie się drożdżowe, ciemne i bezalkoholowe.
Imprezie towarzyszy bogaty program rozrywkowy – między innymi konkurs na największego gulaszowego smakosza i najlepszy valašskomeziříčski gulasz.

Apetyczny festiwal czosnku przyciągnie 25.07.2015 do pałacu w Buchlovicach (36 km od Zlina) miłośników tej aromatycznej przyprawy. Na dorosłych i dzieci czeka mnóstwo atrakcji i oczywiście wspaniałych przysmaków kuchni czeskiej, a także kulinarne ciekawostki, na przykład lody czosnkowe czy ząbki czosnku w czekoladzie. Goście będą mogli przy okazji zwiedzić piękny pałac i park, który szczyci się unikatową kolekcją fuksji.

Południowomorawskie miasto Znojmo zaprasza w dniach od 6 do 8 sierpnia 2015 na Święto Ogórków. Smaczne ogórki należą do gastronomicznych specjałów Ziemi Znojemskiej. Podczas imprezy spróbujemy zarówno popularnych ogórków konserwowych, małosolnych i kiszonych, jak również wyszukanych ogórkowych specjałów z lokalnych restauracji. Na gości czeka konkurs o najlepszy przepis na potrawę z ogórków i bogaty program towarzyszący, między innymi wystąpienia muzyczne, pokazy rzemiosł i atrakcje dla dzieci.

Podziel się tą wiadomością ze znajomymi:

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *