Targi Turystyczne WYPOCZYNEK i Toruński Festiwal Smaków
W dniach 1 – 2 kwietnia 2017 roku w Centrum Targowym „PARK” w Toruniu przy ul. Szosa Bydgoska 3 odbędą się Targi Turystyczne „WYPOCZYNEK” 2017, których organizatorem są Targi Toruńskie Sp. z o.o.
Na targach zaprezentują się miasta i regiony turystyczne, uzdrowiska, hotele, pensjonaty, gospodarstwa agroturystyczne, i organizatorzy aktywnego wypoczynku. Dla pasjonatów historii Region Kociewie przedstawi Zamki pokrzyżackie w Gniewie, Nowem i Świeciu, miłośnicy przyrody poznają bliżej Bory Tucholskie i Dolinę Wisły, a pasjonaci szybszego bicia serca dowiedzą się więcej o szlakach kajakowych Wdy i Wierzycy, oraz Kociewskich Trasach Rowerowych. Gmina Walim oprowadzi nas po średniowiecznym Zamku Grodno, Powiat Świecki zaprezentuje m.in. Park Krajobrazowy i wytwórców produktów regionalnych. Poznamy walory turystyczne powiatu konińskiego, Jantarowego Wybrzeża w Stegnie, zabytki Zamościa oraz piękne zakątki Roztocza. Dowiemy się ciekawostek związanych z piwem i browarem Lecha w Poznaniu, Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu poprowadzi warsztaty doświadczalno- pokazowe „Stół Alchemika”, a Muzeum Toruńskiego Piernika wraz z Muzeum Okręgowym w Toruniu zaprezentuje pokaz wypieku toruńskiego piernika.
To nie wszystkie atrakcje tegorocznej edycji, bowiem równolegle odbędzie się TORUŃSKI FESTIWAL SMAKÓW, stanowiący doskonałą okazję do prezentacji oferty przez producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności, m.in.: ekologiczne pieczywo, wędliny, sery, nalewki, miody, wina, przetwory i potrawy regionalne.
Jak co roku, Toruński Festiwal Smaków jest okazją do zaprezentowania oferty firm, które są członkami sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Toruński Festiwal Smaków jest okazją do degustacji i zakupu wyróżniających się jakością i smakiem wyrobów pochodzących z regionu kujawsko-pomorskiego takich, jak: ekologiczne razowe mąki i makarony, wyroby mleczarskie, różne rodzaje kajmaku, wysokiej jakości musztardy, gatunkowe miody, nalewki oraz wspaniałe potrawy prosto z Wilkowej Chaty. Na odwiedzających będą też czekały tradycyjne potrawy regionalne przygotowane przez restauracje należące do regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.
W tym roku po raz pierwszy będzie można otrzymać informacje o ofercie uzdrowisk z Ciechocinka. Sanatoria poza szeroką ofertą leczniczą chwalić się będą również wspaniałą kuchnią.
W tym roku imprezy organizowane w ramach Toruńskiego Festiwalu Smaków będą dotyczyć kuchni swojskiej i obcej. W programie jak co roku m.in. obiad prezydencko- rektorski, konkurs gastronomiczny dla restauracji, oraz pokazy kulinarne i degustacje przyciągające zawsze licznych smakoszy i kulinarnych wystawców.
Serdecznie zapraszamy, wstęp wolny!
Program Targów Wypoczynek i Toruńskiego Festiwalu Smaków
Ostatnio komentowane