Co to takiego Dibbelabbes? A czy słyszeliście kiedyś o Mehlknepp? Obie potrawy są pyszne! W wersji domowej pierwsza z nich to danie ziemniaczane z suszonym mięsem i szczypiorem a druga to kluski mączno-ziemniaczane z lubczykiem, tak bardzo popularne w jednym z najmniejszych krajów związkowych, Kraju Saary. „Sa(ar)voir vivre“ mówi się żartobliwie na styku trzech państw: Francji, Luksemburga i Niemiec.
Saarlandzka kuchnia była swego czasu zupełnie zdominowana przez Dibbelabbes. W minionych dwóch stuleciach region ośmiokrotnie zmieniał przynależność państwową. Nacja, która sprawowała władzę administracyjną, wprowadzała także swoją kuchnię. Najlepsze specjały tych kuchni składają się na dzisiejszy „saarlandzki miks pyszności”. W regionie działa wiele małych, ale warzących znakomite piwo, browarów oraz chętnie eksperymentujących winnic i winiarni.
Czy to weekendy smakoszy z niecodziennym menu i wybornym winem, czy kulinarne toury, albo warsztaty przyprawiania potraw i wieczory dla miłośników wina: w Kraju Saary znajdzie się program na każdy gust i smak! Pod hasłem „Genuss / przysmak“ na oficjalnej stronie „Urlaub.Saarland / Urlop. Kraj Saary“ otwiera się róg obfitości z opcjami dla smakoszy. Życzymy wszystkiego najsmaczniejszego!