Wakacje w cieniu wirusa. Malta daje przykład

Malta

Od połowy maja Malta odmraża gospodarkę. Liczy, że przyciągnie turystów. Otwiera punkty usługowe, restauracje, hotele. Wszystko w nowym reżimie sanitarnym. Obowiązują wysokie  standardy higieny i bezpieczeństwa. Położenie Malty na wyspach, z dala od głównych ognisk pandemii oraz szybkie regulacje wprowadzone przez rząd pomogły w skutecznej walce z wirusem.

Obecnie na Malcie spadła liczba zachorowań. Stan na koniec maja to 120 zarażonych osób oraz 6 zgonów. Farrugia Portelli, maltańska Minister ds. Turystyki, obiecała całej branży turystycznej, że w tym roku „będzie lato”.

Korytarze turystyczne

Wyspiarskiemu państwu bardzo zależy na szybkim odmrażaniu gospodarki i ponownym przyjmowaniu podróżujących. Turystyka na Malcie stanowi około 30% PKB. Dlatego od 22 maja otwiera  obiekty gastronomiczne, noclegowe oraz atrakcje turystyczne.

Jeszcze w te wakacje rząd planuje otworzyć korytarze turystyczne z innymi krajami. Negocjuje z tymi państwami,  w których przez całą pandemię utrzymywał się stosunkowo niski poziom zakażeń covid-19. Trwają rozmowy z 9 państwami: Austrią, Norwegią, Luksemburgiem, Serbią, Słowacją, Czechami, Łotwą, Litwą i Izraelem.

Idą zmiany

Czas przestoju gospodarczego i braku turystów Malta wykorzystała na przeprowadzenie niezbędnych prac konserwatorskich, renowację zabytków. Wyremontowała  główne  atrakcje turystyczne.  Odnowiła obiekty noclegowe. Rząd przeznaczył także 5 milionów euro na darmowe programy szkoleniowe. Mają one zachęcić do pracy w branży turystycznej. Portelli dodaje: „Nie chcemy wracać do normalności. Chcemy, aby teraz było lepiej. Chcemy się wyróżniać i zapewnić turystom jeszcze lepszą obsługę niż przed wybuchem pandemii”.

Plaże tak, baseny nie

Wszystkie obiekty turystyczne, które chcą wznowić działalność muszą przejść specjalną kontrolę. Inspektorzy sprawdzają warunki bezpieczeństwa i higieny. Obiekty spełniające nowe standardy sanitarne otrzymują certyfikat jakości Covid-19. Musi on być widoczny dla podróżnych. Wszyscy pracownicy branży turystycznej są zobowiązani do noszenia maseczki i/lub przyłbicy ochronnej.

Restauracje z ogródkiem mogą korzystać jedynie ze stolików ustawionych na zewnątrz. Goście mogą zajmować tylko ściśle wyznaczone miejsca. Przy jednym stole może siedzieć maksymalnie 6 osób.  Ten przepis nie dotyczy członków rodzin. Obsługa lokalu zdezynfekuje każdy stolik przed przybyciem następnych gości.

Plaże będą otwarte i ogólnodostępne, jednak również z pewnymi restrykcjami. Odległość pomiędzy plażowiczami musi wynosić co najmniej 2 m. Leżaki i parasole przed każdym wypożyczeniem będą odpowiednio dezynfekowane. Na razie nie będzie można korzystać z basenów, ani żadnych atrakcji wodnych. Toalety publiczne będą sprzątane co godzinę. Obowiązuje zakaz korzystania z przenośnych toalet.

foto: Oliver Gatt