Wraz ze wzrostem popularności wegańskich posiłków wśród swoich klientów, linie lotnicze Emirates zdecydowały się na uhonorowanie wegan i zaoferowanie dodatkowej opcji roślinnej w menu w styczniu.
Posiłki wegańskie można rezerwować z wyprzedzeniem na wszystkie loty i klasy. Po raz pierwszy jednak dostępna jest opcja wegańska w menu pokładowym. Roślinny posiłek jest dostępny jako czwarta opcja posiłku w menu pierwszej i biznesowej klasy podczas lotów z Dubaju do USA, Europy, Australii, Nowej Zelandii, Południowej Afryki i Addis Abeby. To wszystko w ramach Veganuary czyli wegańskiego stycznia, który upowszechnia wiedzę o diecie roślinnej.
W ubiegłym roku linie Emirates podały klientom na pokładzie 345 000 specjalnych posiłków roślinnych. Linie lotnicze mają w kuchni ponad 170 wegańskich przepisów, a od stycznia będą serwować nowe dania, takie jak: tofu jalfrezi – przyprawione tofu z warzywami podawane z dzikim ryżem na parze i brokułami tandoori, ravioli shitake podawane z pesto z kolendry i edamame czy ancho chili z trzema fasolami – przyprawiony wegański gulasz z papryki i fasoli podawany z ciastkami kukurydzianymi, chimichurri i aioli tofu.
Na wszystkich innych trasach i we wszystkich klasach klienci mogą nadal zamawiać posiłki wegańskie oraz inne posiłki specjalne 24 godziny przed wylotem. Wegańskie posiłki Emirates są tworzone przez zespół szefów kuchni i dietetyków i są uzupełnione wegańskimi deserami. Specjalny ser wegański został również wprowadzony w klasie ekonomicznej, a linia lotnicza ma opcję wegańską w ramach programu czekolady dla smakoszy w klasach premium.