COVID-19 na świecie. Irlandia otwiera puby i restauracje

Irlandia, Dublin

Fot. Unsplash

Irlandia luzuje restrykcje COVID-19. Otworzyła puby, bary i restauracje oraz zwiększyła limit osób, które mogą się spotykać. 

Puby, bary i restauracje są czynne po raz pierwszy od świąt Bożego Narodzenia. Mogą jednak obsługiwać klientów tylko na zewnątrz i w grupach do sześciu osób, nie ma natomiast wymogu, by alkohol był zamawiany wyłącznie z posiłkiem – takie obostrzenie obowiązywało w 2002 r.

Otworzono również kina, teatry, parki rozrywki, oraz – tylko do indywidualnych ćwiczeń – siłownie i baseny.

Więcej osób na spotkaniu

Dopuszczalne są także spotkania w większym gronie: osoby niezaszczepione mogą przyjmować w domach niezaszczepionych członków jednego innego gospodarstwa domowego. Podniesiono też maksymalny limit uczestników ślubów i wesel do 25, a w zorganizowanych wydarzeniach na świeżym powietrzu może brać udział do 100 osób, chyba że ich normalna pojemność wynosi 5 tys. osób, to wówczas będzie mogło uczestniczyć do 200 ludzi.

Zorganizowane wydarzenia z udziałem publiczności (z ograniczeniami) oraz pełne otwarcie pubów, barów i restauracji ma nastąpić w kolejnym etapie znoszenia restrykcji, który jest zaplanowany na 5 lipca.