Herbata z Guizhou

Herbata z Guizhou

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku eksport herbaty w prowincji Guizhou w południowo-zachodnich Chinach wzrósł o 15,2%, w porównaniu do roku ubiegłego.

Od stycznia do maja wartość wyeksportowanej z prowincji herbaty wyniosła 190 milionów juanów (około 29,36 miliona dolarów).

Szmaragdowa kraina

Guizhou ma kolor zieleni i szmaragdu. Położona na soczystym płaskowyżu, jest idealnym miejscem do uprawy herbaty. Prowincja ma klimat subtropikalno-wilgotny z mało wyraźnymi granicami pór roku i średnią roczną temperaturą +15°C. W ciągu roku jest tu aż 220 deszczowych dni, a średni poziom opadów waha się od 900 mm do 1500 mm. Stanowi to doskonałe warunki dla herbacianych drzew.

Guizhou jest domem między innymi dla starożytnego drzewa herbacianego Tai. Liczące od 800 do 1500 lat drzewa Tai mają od trzech do dziesięciu metrów wysokości. Ich niezwykłe oryginalne, ciemnofioletowe liście są oznaką starożytnego pochodzenia i zdrowego środowiska oraz bogactwa korzyści odżywczych, jakie przynoszą.

W Guizhou spotkamy też ponad 3860 gatunków dzikich roślin, wśród których jest kilka cenionych ziół stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej. Godne uwagi są bulwy Gastrodia elata, kora wiązu Eucommia ulmoides, korzenie Coptis chinensis (chiński złocisty) i Astragalus membranaceus (wyka mleczna) oraz owoc Evodia rutaecarpa (owoc Evodia). Łącznie są one znane jako pięć słynnych ziół medycyny chińskiej.

 

Czytaj więcej na Silk Road Poland

 


ASEAN Tourism Forum