Hongkong ma nowego biskupa. Z powodu stanowiska Chin czekano na niego dwa lata

Drewniany różaniec

Fot. Unsplash

Papież Franciszek mianował ojca Stephena Chow Sau-yan biskupem diecezji Hongkong. Do tej pory zakonnik był prowincjałem chińskiej prowincji Towarzystwa Jezusowego, zajmował się formacją i naukowo psychologią.

Watykan wyznaczył 61-letniego jezuitę na nowego biskupa Hongkongu po ponad dwóch latach wakatu na stanowisku, spowodowanego dyplomatyczną obawą przed reakcją komunistycznego reżimu w Chinach – donosi UCA News.

17 maja ojciec Stephen Chow Sau-yan został wyznaczony na następcę biskupa Michaela Yeunga Ming-cheunga, który zmarł 3 stycznia 2019 roku, pozostawiając pustą diecezję. Watykan pominął przy tym kandydaturę na to stanowisko biskupa pomocniczego Hongkongu Josepha Ha Chi-shinga po tym, jak otwarcie skrytykował Pekin i poparł protesty ruchu prodemokratycznego w mieście, które rozpoczęły się w 2019 roku.

Obserwatorzy twierdzą, że Watykan opóźnił nominację, aby znaleźć kandydata, który zostanie zaakceptowany przez chiński reżim komunistyczny, który od zeszłego roku zacieśnił kontrolę nad administracją Hongkongu.

Chiny kontrolują Hongkong

Biskup Josepha Ha Chi-shing, franciszkanin, był postrzegany jako nie do przyjęcia dla Pekinu, ponieważ często pojawiał się na czuwaniach modlitewnych i na zgromadzeniach protestacyjnych, twierdząc, że „bez względu na to, jak długo” protestujący pozostaną, on zostanie z nimi.

Zgoda Pekinu na biskupa Hongkongu jest również postrzegana jako niezbędna po tym, jak Watykan i Chiny podpisały porozumienie w sprawie mianowania biskupów w Chinach w celu powstrzymania tego państwa przed mianowaniem biskupów bez mandatu Watykanu.

Chociaż Hongkong cieszy się autonomią jako szczególnym regionem administracyjnym, Chiny traktują to miasto jako część swojego terytorium, zwłaszcza po uchwaleniu prawa bezpieczeństwa narodowego Hongkongu w czerwcu 2020 roku.

Jezuita nowym biskupem Hongkongu

Chow Sau-yan urodził się 7 sierpnia 1959 r. w Hongkongu. Do Towarzystwa Jezusowego wstąpił 27 września 1984 roku. Po studiach teleologicznych w Irlandii i  Hongkongu, 16 lipca 1994 r. otrzymał święcenia kapłańskie.

Śluby wieczyste złożył 17 kwietnia 2007 roku. Pełnił funkcje: od 2007 r. – przełożony dwóch kolegiów jezuickich w Hongkongu i Wah Yan w Kowloon, honorowy adiunkt na Uniwersytecie w Hongkongu (2008-2015), a od 2009 do 2017 – mistrz formacji jezuitów. Od 2009 r. był przewodniczącym Komisji Edukacji Chińskiej Prowincji Jezuitów, a od 2012 r. – wykładowcą psychologii w diecezjalnym seminarium Ducha Świętego w Hongkongu. Od 2012 do 2014 r. był członkiem Rady Kapłańskiej diecezji Hongkong, od 2013 do 2017 r. – konsulatorem prowincjalnym, a od 2017 r. – członkiem Diecezjalnej Rady ds. Edukacji.

Od 1 stycznia 2018 r. jest prowincjałem chińskiej prowincji Towarzystwa Jezusowego, a od 2020 r. – zastępcą sekretarza Stowarzyszenia Przełożonych Zakonnych Instytutów Męskich w Hongkongu.

ASEAN Tourism Forum