Niezwykłe właściwości chińskiego likieru

Likier marki TingHua

China Food, chińskie czasopismo skupiające się na przemyśle spożywczym, opublikowało wyniki badań prowadzonych nad likierem marki TingHua.

Wynika z nich, że picie tego trunku wzmaga pracę ślinianek, zwiększając tym samym wydzielanie śliny. Jest to wynikiem innowacyjnej techniki warzenia, która łagodzi silny smak alkoholu, powiedział Zhong Sen, były dyrektor Szpitala Uniwersytetu Chengdu, specjalizującego się w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej.  Sen potwierdził również, że wyniki badań są spójne z tradycyjnymi teoriami w starożytnych Chinach.

Opierając się na tradycyjnej metodzie warzenia likieru w postaci stałej fermentacji, TingHua baijiu idzie o krok dalej w technice rafinacji, aby uzyskać bardziej miękki smak i efekt ślinotwórczy.

Producent likierów TingHua znajduje się w strefie o najlepszej szerokości geograficznej do warzenia likieru, w chińskim obszarze „złotego trójkąta” produkcji baijiu, mianowicie w Shipan Industrial Park w Yibin City, w południowo-zachodniej prowincji Syczuan.

Ślina jest odpowiedzialna za utrzymywanie stanu homeostazy w jamie ustnej. Pełni bardzo wiele istotnych funkcji, o czym często zapominamy. Jej podstawowym zadaniem jest wstępna obróbka pokarmu. Ślina nawilża pożywienie i formuje je w kęs pokarmowy, który łatwiej jest połknąć. Jest to możliwe, dzięki obecności białek bogatych w prolinę, które zapewniają odpowiedni poślizg.

W jamie ustnej rozpoczyna się także trawienie pokarmu. Enzymy: ptialina i maltaza znajdujące się w ślinie, są odpowiedzialne za trawienie węglowodanów (głównie skrobi i maltozy).

Obecność śliny w zapewnia odpowiednie nawilżenie tkankom jamy ustnej i chroni je przed czynnikami chemicznymi oraz mechanicznymi uszkodzeniami, co jest niezwykle istotne podczas mówienia. Poprzez działanie antybakteryjne, ślina chroni zęby przed próchnicą oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przyzębia.

źródło: Silk Road Poland