Jeden z najbardziej atrakcyjnych kierunków wakacyjnych podróży ma apetyt na więcej. Chce stać się całorocznym celem i zamierza to osiągnąć dzięki swojej bogatej kulturze. Bieżący rok ogłoszono rokiem Göbekli-Tepe.
12 tysięcy lat historii
Göbekli-Tepe – najstarsze znane miejsce kultu stworzone przez człowieka – wpisane zostało w 2018 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Mahmet Nury Ersoy, minister kultury i turystyki Republiki Turcji zainaugurował rok Göbekli-Tepe podczas ITB Berlin 2019. Chce wypromować to miejsce, a przy okazji ściągnąć do swojego kraju kolejne miliony odwiedzających.
Na odwiedzających tureckie stoisko czekała w tym roku niespodzianka. Chociaż nie wszystkim przypadła do gustu nowa aranżacja, z pewnością uwagę przykuwała imponująca replika świątyni Göbekli-Tepe. Wliczając ten obiekt Turcja może pochwalić się osiemnastoma miejscami UNESCO.
Dalszy wzrost oczekiwany
Po zmniejszeniu ruchu turystycznego spowodowanego zawirowaniami polityczno-gospodarczymi kraj na półwyspie Azji Mniejszej odzyskuje swoją pozycję. – W2018 roku do Turcji przybyło 46 milionów turystów i umocniła ona swoją pozycję jednego z najczęściej odwiedzanych krajów na świecie – podkreślił minister, prezentując założenia strategii marketingowej na najbliższe lata.
Szczególne upodobali sobie ten kraj Niemcy. W ubiegłym roku do Turcji przyjechało 4,5 miliona naszych zachodnich sąsiadów, a zarządzający turystyką planują w 2019 roku ściągnąć dodatkowy milion.
Przez żołądek do turysty
Ulubionymi celami turystów są Antalya i Stambuł oraz Wybrzeże Egejskie i Kapadocja. Turcja zamierza przekonać, że ma do zaoferowania znaczenie więcej – od prehistorycznych i antycznych stanowisk archeologicznych, przez unikatowe atrakcje przyrodnicze, po doskonałą kuchnię. Oprócz wspomnianego obiektu UNESCO w centrum uwagi jest w tym roku bogata turecka oferta kulinarna.
Gościnność i kulinarne specjały są nieodłączną częścią tureckiej kultury. Podczas tegorocznych berlińskich targów kuchnia tego kraju pokazywana była z zupełnie nowej perspektywy. Dzisiejszą kuchnię turecką ukształtowała tysiącletnia historia i kultura mająca swoje źródło w Anatolii. Jest ona oparta na najstarszych produktach gospodarki rolnej ludzkości.
– Smak lokalnej kuchni jest drogą do poznania kraju, jego kultury i geografii. Turecka kuchnia oferuje niezapomniane przeżycia kulinarne i składa się na nią dziedzictwo i kultura setek lat i wielu cywilizacji – uważa turecki minister. Nic, tylko jechać i smakować.
oprac. i foto: Agnieszka i Leszek Nowak, www.2ba.pl